Uzgoj krstokljuna (Loxia curvirostra)

Krstokljun! Konačno, krstokljun!

loxia-curvirostra-l

Iako je već uzgojen na području RH (veliki uzgajivač (bastader) svjetskog glasa pok. Uroš Pavić, negdje prije četrdesetak godina u Zagrebu i koliko me sjećanje služi, u prilično skromnim uvjetima krajem devedesetih godina prošlog stoljeća u Splitu (imena se ne sjećam, ali bi molio da mi netko javi)) krstokljun je toliko teška vrsta da su ga rijetki uzgajivači uopće pokušavali uzgajati. Ja sam ga prvi put dobio na poklon kao dijete 1990. godine kada je u Dubrovniku bila invazija, pa se još od tada sjećam da se radilo o velikoj mirnoj ptici zakrivljena kljuna, a kod mužjaka i prelijepe crvene boje perja. Proteklih godina ga često viđam po izložbama u Europi, a o njegovoj prekretnici u uzgoju (balansirana prehrana) svjedoče prve zabilježene mutacije i sve veći i veći broj hibrida s ostalim vrstama ptica FE. Međutim, na izložbama u RH nema ni pera – ni glasa krstokljunu. To će se uskoro promijeniti i nadam se već će ove 2012. godine prvi uzgojeni krstokljuni biti prikazani na našim domaćim izložbama. Za to je zaslužan izuzetni zaljubljenik u ptice Europe i osvajač mnogobrojnih medalja na izložbama najvećeg ranga u RH, moj prijatelj Ante Domazet iz Sinja. Pročitajte njegovo iskustvo u dobijanju prvih mladih krstokljuna. Ugodno čitanje.


AD_Krstokljuni_01

Antine voljere zatrpane snijegom, Sinj, veljača 2012. godine

Krstokljune sam kupio u Italiji po visokoj cijeni, ali se isplatilo. Uzgajivač u kojeg sam ih kupio dao mi je korisne savjete. Osnovna prehrana je BLATTNER ZA ZIMOVKE I KRSTOKLJUNE koji sam morao pojačat sa šarenim suncokretom i konopljom. Krstokljuni konstantno moraju imati mladice različite crnogorice te češere. Ne uzimaju živu hranu osim ličinka OSA ŠIŠKARICA koje su nametnik na hrastu, a nalaze se u hrastovoj šiški.

AD_Krstokljuni_02

Uzgojni par krstokljuna

Ptice su krenule u polovici siječnja u manjem kavezu 100×50 cm, ali sam ih prebacio u voljeru da se manje uznemiravaju. Nakon toga, već 6. veljače, ptice su počele pravit gnijezdo te su ga završile za 2 dana. Gnijezdo je dobro i debelo izolirano što je i potvrđeno činjenicom da se jaja nisu pothladila niti na -19 °C koliko je tih dana zabilježeno u Sinju.

 AD_Krstokljuni_03

Krstokljun na gnijezdu

Ženka se nasadila na drugom jaju, a mužjak je sve obavljao: hranio je i stalno čuvao ženku i gnijezdo. Ženka je snesla 4 plavkasta jaja od kojih su se svi izlegli jedan ptić je bio dosta slabi pa je ženka izbacila, a ostali ptići lijepo napreduju. Nadam se da će tako i ostati…

AD_Krstokljuni_04

Tri mlada krstokljuna


Ovdje možete pronaći još neke informacije o uzgoju krstokljuna koje je priredio zagrebački uzgajivač I. Žitnik: UZGOJ KRSTOKLJUNA

Davor Skejić

Associate Professor, PhD MSc CE / Bird breeder, O.M.J. / ZOSH judge

Leave a Reply