Pokušaji uzgoja satine juričice

Ideja o uzgoju satine juričice mi se vrzma po glavi još kad sam prvi put pročitao da je naš slavni uzgajivač I. Žitnik iz Zagreba, prije nekih 30-tak godina,  osvojio titulu svjetskog prvaka s kolekcijom satine ženki hibrida dobivenih iz kombinacije satine crveni mozaik kanarinac x juričica. Jednostavnost s kojom mi je Ivan prije nekih 10-tak godina, kad sam ga osobno upoznao, opisao taj uzgojni plan, zapalila je ideju u glavi o uzgoju mutirane juričice.

Kasnije sam u mnogim razgovorima s prijateljem V. Antičevićem iz Dubrovnika analizirao uzgojni put mutiranog faganjela (juričice). Zaključili smo da je najizglednije krenuti preko hibrida s mutiranim kanarincem. Sjećam se još nebrojenih druženja na njegovoj loggi na Boninovu gdje smo na kraju svakog susreta konstatirali da put neće biti niti malo lagan, ako je uopće moguć.

Prije nepunih godinu dana kontaktirao sam i Bernarda Williamsa, velikog UK uzgajivača hibrida između ptica europske faune. Napisao je čak i knjigu o hibridima, ali nikada nije naišao na informaciju, a kamoli potvrdu o plodnosti hibrida između juričice i kanarinke (i obrnuto). Neki talijanski autori navode da je plodnost hibrida mala i da je vjerojatno plodnost veća kod muških hibrida.

I konačno kad sam, prije dvije godine, uzgojio prve hibride iz kombinacije satine crveni mozaik kanarinac x juričica, uzgojni program je mogao početi. Krenuo sam u 2 smjera:

1. Mužjak hibrid (normal nosioc satinea) x ženka juričica

Mužjak hibrid (normal nosioc satineta) x ženka juričica

 2. Mužjak juričice x ženka hibrid (satine)

Mužjak juričice x ženka hibrid (satinet)

Prvu godinu juričica iz 1. kombinacije je snijela 4 jaja, za koje se kasnije ispostavilo da su neplodna. Satine bastardica nije pokazala uopće interes za parenje, čak nije ni materijal za izradu gnijezda uzela u kljun.

Ove godine (2010.) satine bastardica i dalje nije zainteresirana, međutim juričica nosi jaja. Od prvih 5 jaja spasio sam 4 i samo jedno je pokazalo znakove plodnosti. Naime, kad sam 15. dana otvorio jaje vidio sam nepotpuno razvijenog mladog sa svim ‘vitalnim’ dijelovima tijela. Pretpostavljam da je uginuo u 6., 7. danu starosti.

R1_hibrid (hibrid satinet x juričica) X juričica

R1_hibrid (hibrid satinet x juričica) X juričica

R1_hibrid (hibrid satinet x juričica) X juričica

R1_hibrid (hibrid satinet x juričica) X juričica

Upravo sada, juričica leži na 5 jaja. Čini se da samo jedno pokazuje znakove oplođenosti. Hoće li ovo biti korak naprijed u uzgoju mutirane juričice vidjet ćemo. Siguran sam samo jedno, a to je da vjerojatnost postoji. Doduše, mala je, ali postoji.


San se ispunio: Zvijezda je rođena 15.05.2010. godine!

Sve je na kraju okrunjeno s člankom u talijanskom ornitološkom časopisu:

Alcedo, broj 55 – siječanj / veljača 2011

Alcedo_DSkejicLa mutazione Satinè nel Fanello di Davor Skejić

>>> Ovdje možete vidjeti verziju članka na hrvatskom jeziku.

Davor Skejić

Associate Professor, PhD MSc CE / Bird breeder, O.M.J. / ZOSH judge

Leave a Reply