Kombiniranje mutacija kod europskog čiška (Carduelis spinus)

Svaki put kad posjetim neku od izložbi u Italiji ostanem zapanjen od ‘noviteta’ koji utječu na boju ptica FE (faune Europe). Danas, mutacije kod ptica FE nisu nikakva novost i uistinu bi trebalo specijalizirati samo jednu vrstu da shvatimo kako koja mutacija utječe na prirodnu obojenost ptice FE. Međutim, neki ‘noviteti’ ustvari nisu nove mutacija već su kombinacije dvije ili više mutacija. Učinci takvih kombinacija ponekad mogu biti bitno drugačiji i mnogo efektniji nego što ih zamišljamo kad ih spajamo u glavi.

Ri_2011_1105_195929

Smeđa dvostruko razrijeđena avorio ženka čiška

Takvim kombinacijama poslužio se Ivan Čengić, uzgajivač kojemu je jedan od osnovnih ciljeva stvoriti nešto što nije vidio, nešto što će privući pažnju sudaca i posjetitelja na izložbi. Fokusirao se na europskog čiška (Carduelis spinus), vrstu europskih ptica koja je izuzetno mirna i na kojoj su do danas fiksirane mnoge spektakularne mutacije.

IC_muzjak_lugerin

Mužjak čiška (otac) – jednostruko razrjeđeni nositelj i smeđeg i avoria

Počeo je prije par godina kada je dobio prvog mutiranog čiška od prijatelja Nene iz Crikvenice. Taj čižak je fenotipski bio jednostruko razrijeđen, ali je u genotipu imao još dvije druge, na oko skrivene, mutacije. To je Ivan otkrio jer je iz kombinacije sa ženkama normalne boje dobivao mlade ženke u različitim mutacijama. Radilo se o spolno vezanoj smeđoj mutaciji i avorio (pastelno žutoj, kremastoj) mutaciji. Potom je Ivan ‘izračunao’ na papiru čudnu kombinaciju koja je matematički moguća: smeđa ptica koja je dvostruko razrijeđena i uz to je lipokromska boja pastelna.

IC_zenka_lugerin

Mužjak čiška (majka) – smeđa jednostruko razrjeđena

Kada se nakon par godina rada, 2011., u leglu pojavila mlada ptica čudnog plavičastog perja nije znao da je dobio ono o čemu je par godina sanjao. Znao je jedino da je mlada ptica drugačija od drugih. U roditeljskom paru su bili jednostruko razrijeđeni nositelj smeđeg i avoria mužjak i jednostruko razrijeđena smeđa ženka.

IC_mladi_lugerini_2011_01

IC_mladi_lugerini_2011_02

Mladi mutirani čišci prije prvog mitarenja – (žučkasti mužjak i sivkasta ženka)

Naravno da je protekle izložbene sezone I. Čengić izložio tu ženku na čitavom nizu izložbi gdje je uvijek osvajala neku medalju. Najveće priznanje je Ivan dobio od međunarodnog suca i velikog poznavatelja europskih ptica P. Gregoruttia. U Rijeci je, uz komentar da je ptica unikatna, P. Gregorutti tu pticu ocijenio s 92 boda.

Ri_2011_1105_195651

Smeđa dvostruko razrijeđena avorio ženka čiška

Kasnije sam i ja imao priliku ocjenjivati tu pticu i nevjerojatno je koliko dobro taj unikatni primjerak iskazuje sve tri mutacije. Kako kaže Ivan, ova ptica je kruna njegovog dosadašnjeg rada s pticama i prava je šteta što nije imala priliku natjecati se na svjetskom prvenstvu ove godine u Španjolskoj.

Davor Skejić

Associate Professor, PhD MSc CE / Bird breeder, O.M.J. / ZOSH judge

Leave a Reply