Kanarinac crne kože

Kada sam prvi put otvorio blog poznatog njemačkog uzgajivača kanarinaca boje Fritza Heilera (Blog von polymelanin) ostao sam zaprepašten koliko malo znam o melaninu. Pojmovi poput polimelanin, azulni faktor (monomelanin), crna koža… bili su otkriće. Što čovjek radi s crnom serijom nije za vjerovat i kada se misli da je dosegao kraj izbaci neku novu, dosad neviđenu, pticu koju mnogi diskutiraju s riječju Photoshop. Međutim, rezultati na izložbama govore dovoljno.

Da ‘black skin’, odnosno crna koža, nije izmišljotina već zanimljivost iz uzgoja kanarinaca crne serije dokazao je i ornitološki sudac Krešimir Librenjak iz Zadra. Između ostalog Krešo uzgaja crvene mozaike u crnoj seriji i s njima osvaja zavidne rezultate na natjecanjima. Ove godine (2012.) je, kao produkt selektivnog uzgoja, dobio nekoliko mladih koji su se crnilom od prvog dana razlikovali od braće i sestara iz gnijezda. Dobio je primjerke s crnom kožom, a jačina melanina je iznimna.

KL_BlackSkin_01a

KL_BlackSkin_01b

Iako je bilo za očekivat da će tamniji ptić (desni na slikama gore) imati i bolji crtež, na donjim slikama ptica prije mitarenja (u starosti od 35 dana) razlika u melaninu na perju nije vidljiva. I daje je vidljiva ‘crna koža’ na rožnatim dijelovima tijela (noge i kljun) – lijeva ptica na donjim slikama.

KL_BlackSkin_02a

KL_BlackSkin_02b

Davor Skejić

Associate Professor, PhD MSc CE / Bird breeder, O.M.J. / ZOSH judge

Leave a Reply