Genetika

Misterij iz Slavonskog Broda

Kada sam prije tri, četiri godine na izložbama po Slavoniji vidio izuzetno zanimljive, i za uzgoj prilično komplicirane, hibride između ptica faune Europe i između egzota i faune Europe bio sam u najmanju ruku malo zbunjen. Hibridi u Slavoniji?! Tvorac tih ekstremnih kombinacija bio je uzgajivač Ivan Čengić iz Slavonskog Broda. Kasnije, kad sam ga upoznao otkrio mi je tajnu njegove zaljubljenosti u hibride. Naime, Ivan je rodom iz Dalmacije. Tada su mi se kockice posložile.

Uzbuđenost s kojom Ivan komentira hibride i njihov uzgoj je nevjerojatna i nadasve vrijedna poštovanja. Imao sam prilike komentirati neke ptice s njim i uistinu mogu reći da Ivan ima 'taj' osjećaj. No, ovom prilikom nećemo o hibridima. Ispričati ću Vam priču o nepredviđenim rezultatima parenja satinet (crveni mozaik) kanarinaca.

Cengic_2010_0725_135644
 

Prije mjesec dana Ivan me nazvao i uzbuđeno ispričao da je od mojih satineta dobio lipokromske ptice. Kako je Ivan uvijek uzbuđen kad priča o pticama bio sam malo skeptičan i zamolio ga da malo bolje pogleda te ptice, pregleda paperje i crtež na dnevnom svijetlu. Za par dana opet poziv: 'Lipokrom, lipokrom, nema tamo ni traga melanina'. Onda sam počeo ozbiljno razmišljati i zamolio ga da mi pošalje par slika tih ptica.

 Cengic 02
 Cengic 01

Kao što možete vidjeti na gornje dvije slike radi se uistinu o pticama bez traga melanina. Na prvoj slici možete vidjeti nešto stariju pticu (desno) u satinetu. U više gnijezda Ivan je od para satineta dobio i satinete i ove 'lipokrome'. A nije mi preostalo ništa drugo nego sjest u auto i poći direktno kod Ivana u Slavonski Brod. Kod Ivana, ugodna atmosfera, supruga i klinci (koje smo imali priliku upoznati na izložbama) i mnoštvo domaćih životinja. Bili smo oduševljeni s gostoprimstvom, a naša Paula posebno sa nevjerojatnom mačkom Simonom.

Cengic_2010_0725_130628
Cengic_2010_0725_130914

Nismo dugo sjedili, nakon par minuta pošli smo pticama. Odmah smo počeli puhati i pregledavat paperje. Nema nigdje ni traga melanina. Stvari su postale zanimljive jer je priča sad već poprimila stvarnu dimenziju (barem za mene). Bio sam tamo 1:1, nije bilo više priča preko telefona, niti slika. Stvarne ptice. Štoviše jedan od tih 'lipokromskih' je izgledao kao mužjak.

Kako smo već u nebrojeno razgovora komentirali što bi moglo biti, ja sam prekopao bazu i našao porijeklo roditeljskog para. Budući da Ivan kanarince ne uzgaja radi natjecanja, već mu samo služe za hibridizaciju, jednom prilikom od mene je nabavio majku i sina, satinet crvene mozaike. Majka ženke, odnosno baka mužjaka je bila ista ptica ahat crveni mozaik nabavljena iz Njemačke. I tu je ležao odgovor, odnosno barem početak demistifikacije ovog misterija.

 Cengic_2010_0725_130700
 Cengic_2010_0725_130837
Cengic_2010_0725_131009

Kako je Ivan dobio 'lipokromske' i mužjake i ženke bilo je jasno da oba roditelja nose neko recesivno svojstvo koje su dobili od ahat crvene mozaik ženke. Činjenica je da se u ahate ubacuje feosna mutacije kako bi se pojačao kontrast i ostvario optički faktor. Po svim rezultatima ovih Ivanovih parenja očito je da je u igru bio uključen feosni faktor. Stoga su ove dobivene mlade 'lipokromske' ptice u stvari satinet feosi u izabeli. Dakle, melaninske ptice, kod kojih satinet i feos totalno obrišu sav melanin i ptica izgleda lipokromska s crvenim očima.

Potvrda, da se radi o feosu, je rezultat još jednog parenja koje je Ivan proveo. Spario je mužjaka satineta (sada već znao nosioca feosa) i smeđu ženku nositeljicu feosa i dobio mladu satinet (izabela) ženku, feosnu pticu upitnog spola (po crtežu vjerojatno mužjak) i smeđeg mužjaka nosioca izabele (možda i feosa). Zadnje dvije ptice vidite na narednoj slici.

Cengic_2010_0725_131424

Ovo Ivanovo eksperimentiranje s kanarincima je u stvari odlika pravog uzgajivača koji bi svaku pticu koju unese u jato trebalo ispitati po pitanju genotipa. To se radi probnim sparivanjem. Iako je to za mnoge gubitak vremena i uzgojnog mjesta, uvjeren sam da je ispravan put. Što sve Ivan radi s ostalim pticama, ovo je bila igrarija. No o njegovom uzgoju ekstremnih hibrida nekom drugom prilikom. Vjerujete da ćete imati o čemu čitati!

 

Nasljeđivanje melaninskih serija

Postoje četiri osnovne melaninske serije klasičnih melaninskih ptica. To su crna, ahatna, smeđa i izabelna. Osnovne serije su u nastavku opisane uz adekvatne slike na primjeru žutih intenzivnih klasičnih kanarinaca.

Crna serija:

Kod klasičnog crnog (oksidiranog) kanarinca maksimum crnog eumelanina manifestira se na perju, nogama, noktima i kljunu. Na leđima, bokovima i glavi prisutan je dobro izražen crtež od feomelanina, koji je smeđe boje, i koji se dobro opaža. Ipak se treba naglasiti da se unazad par godina pojavila nova serija crnih kanarinaca koji imaju vrlo malo smeđeg eumelanina. Taj nedostatak smeđeg eumelanina se dodatno nagrađuje. Paperje je kao i kljun, noge i nokti crne boje.

Crni žuti intenzivni

Ahatna serija:

Ahatni kanarinac je razrijeđeno crna ptica. Noge, nokti i kljun moraju biti svijetlo sive boje, a paperje crnosive boje. Na leđima i bokovima prisutan je crni, tanak i kratak crtež bez smeđe boje. Radi toga je osnovna lipokromska boja bolje vidljiva. Rubovi dugih pera krila i repa su sjajno sivo obrubljeni, radi razrijeđene crne boje. Ahatni kanarinac ima na glavi specifične oznake: na dijelu iznad kljuna i obrvama su, radi razrijeđenosti melanina, dobro vidljive osnovne lipokromske boje. Brkovi su isto tako dobro obilježeni i u kontrastu sa zonama svijetle boje obraza.

Ahatni žuti intenzivni

Smeđa serija:

Kod smeđeg (oksidiranog) kanarinca smeđi eumelanin mora biti koliko je god moguće po cijelom perju na cijelom tijelu izrazito vidljiv. Noge, nokti i kljun lagano su smeđe boje. Na leđima, bokovima i na glavi prisutan je dobro izražen crtež smeđe boje, koji se razlikuje od osnovne lipokromske boje. Boja paperja je crno-smeđa.

Smeđi žuti intenzivni

Izabelna serija:

Izabelni kanarinac je razrijeđeni smeđi kanarinac. Noge, nokti i kljun su svijetle, boje mesa, a paperje je smeđe. Na leđima i bokovima je tanak i fini crtež koji se ističe od osnovne lipokromske boje, koja je i sama dobro istaknuta (osim na mozaiku). Duga pera na krilima i repu su svijetle bež boje na cjelokupnom perju, osim jedan tanki rub lipokroma s vanjske strane. Osnovna lipokromska boja je svijetla, jednakomjerna i bez svijetlih zona na bokovima, te na velikim perima krila i repa.

Izabelni žuti intenzivni

Sva četiri osnovan tipa (serije) melaninskih kanarinaca su prema nasljednosti dominantna i to crni nad ahatnim, smeđim i izabelnim; ahatni nad smeđim i izabelnim i smeđi nad izabelnim. Radi se o spolno vezanom nasljeđivanju. Detaljnije o međusobnim kombinacijama osnovnih melaninskih serija možete naći u sljedećoj tablici:

Tablica nasljeđivanja melaninskih serija kod kanarinaca boje