Hibridi

Satine crveni mozaik x zimovka (Pyrrhula pyrrhula)

Na narednim slikama vidi se razlika u fenotipu između mlade zimovke i mladog hibrida kanarinac x zimovka. Ovdje je korišten satine crveni mozaik u nadi da će ispasti koja ženka. No, eto, stvari su se malo zakomplicirale pa sam ove, 2014. godine, dobio samo 1 (ali mog prvog) hibrida iz ove kombinacije i taj je mužjak - normal nositelj satinea. Barem će biti atraktivan kad se izmitari.

 Tici_2014-06-19_20-37-50

Mladi hibrid satine crveni mozaik x zimovka i mlada zimovka, 28 dana starosti - pogled sprijeda 

 Tici_2014-06-19_20-37-12

Mladi hibrid satine crveni mozaik x zimovka i mlada zimovka, 28 dana starosti - pogled straga

Budući da je hibrid nositelj satenske mutacije i njegov melanin je razrijeđen (vidi ton leđa i boju noga). Ono što je bitno uočiti je leđni crtež na hibridu koji ga i u ovom mladenačkom perju bitno razlikuje od zimovke.


I evo ga nakon mitarenja, u vrijeme pripreme za narednu izložbenu sezonu:

Hibrid satine crveni mozaik x zimovka nakon mitarenja, X. 2014.

Satine crveni mozaik x meksička rujnica (Carpodacus mexicanus)

Izuzetni crtež (naročito prsni) mladih hibrida između satine crvenog mozaik kanarinca i meksičke rujnice (Carpodacus mexicanus) možete vidjeti na donjoj slici. Nažalost i u ovoj kombinaciji su svi mladi mužjaci tako da atraktini fenotip satenske mutacije ne dolazi do izražaja. A što reći nego... takva je godina!

 SatinexMex

Mladi hibrid satine crveni mozaik x meksička rujnica u starosti od 22 dana (prije mitarenja)

Juričica x meksička rujnica (Carduelis cannabina x Carpodacus mexicanus)

Dugo u glavi, kombinacija iz naslova me odavno privlačila. Prošle godine (2011.) sam na državnoj izložbi u Splitu, od dubrovačkog uzgajivača Ivice Stankovića, dobio na poklon jednu ženku meksičke rujnice. Ženka je bila namijenjena isključivo za hibridizaciju s mojom omiljenom vrstom - juričicom.

Prvo lego je prošlo s 4 neoplođena jaja, a uz to je mladu juričicu iz početnog para, zamijenio jedan višegodišnji dominantni mužjak juričice. Drugo leglo, od čeitri jaja samo jedno oplođeno. I evo rezultata:

Tici_2012_0429_202918

Juričica x meksička rujnica - 2. dan

Tici_2012_0502_203135

Tici_2012_0502_203208

Juričica x meksička rujnica - 5. dan

Tici_2012_0508_203553

Juričica x meksička rujnica - 11. dan

Tici_2012_0513_204347

Juričica x meksička rujnica - 16. dan

Da li je mužjak ili ženka teško je reći, a zasada je krucijalno da se osamostali i uspješno izmitari. Pratit ćemo ga fotografijama.


 

Ipak je mužjak.... I pojavljivao se na izložbama i osvajao poneku medalju. Pa evo da ga i ovdje prikažem u starosti od 2 godine, u punoj formi.

Tici_2014-06-19_20-14-40

Juričica x meksička rujnica -  mužjak. 2 godine

Tici_2014-06-19_20-10-48

Juričica x meksička rujnica -  mužjak. 2 godine

Tici_2014-06-19_20-16-46

Juričica x meksička rujnica -  mužjak. 2 godine

Ivan Žitnik - hibridizacija s ljubavi i rezultati svjetskog glasa

Nedavno sam posjetio Ivana Žitnika i u ugodnom druženju, kao i obično, uz razgovore o pticama dohvatili smo se i nekih starih foto albuma. Potom je Ivan počeo vaditi i neke stare medalje na koje je jako ponosan. Kako i ne bi kad se radilo o zlatu i srebru koje je u dva navrata Ivan osvojio na svjetskim prvenstvima prije nekih 35 godina. Prije 35 godina!!! Vjerujem da je tada bilo komplicirano otići na svjetsko, ali i uz sve teškoće i tadašnju razinu tehnologije, Ivan kaže da se sve uspješno organiziralo s puno više elana nego danas.

Titulu svjetskog prvaka Ivan je osvojio davne 1978. godine u Bocholtu (Njemačka) s kolekcijom satine hibrida (ženki) dobivenim iz kombinacije satine crveni mozaik kanarinac x juričica. O tome su pisale novine, a znakovito je primijetiti da je Ivan tada imao 29 godina.

 IZitnik_Bocholt(D)_1978a

  Ivan Žitnik s diplomom i zlatnom kolekcijom hibrida - 1978. Mondial Bocholt

Zlatnu medalju Ivan nije mogao 'iskopati' među svim odličjima za svoje životinje (ne samo ptice) koja je tijekom života skupio pa ovdje prezentiram odličje koje je dobio uz medalju i ocjensku listu.

 IZitnik_Bocholt(D)_1978b    IZitnik_Bocholt(D)_1978c

Zlatno odličje - Mondial Bocholt (NJemačka) 1978. 

Izvadak iz novina donosim ovdje (kliknite na sliku):

IZitnik_Bocholt(D)_1978

 

Narednu medalju sa svjetskog prvenstva Ivan osvaja nekoliko godina nakon prvog velikog uspjeha. 1981 godine sa ženkom vrlo raritetne kombinacije Carpodacus rubicilla x Pyrrhula pyrrhula (Kavkaska rujnica x zimovka) osvojio je srebrenu medalju. 

 IZitnik_Nice(F)_1981a    IZitnik_Nice(F)_1981b

Srebrena medalja - Mondial Nica (Francuska) 1981. 

Kako se uređivao ulazni prostor na izložbu prije više od 30 godina pogledajte sami.

IZitnik_Nice(F)_1981

 Mondial Nica (Francuska) 1981. - ulazni prostor

Ivan i dan danas vjeruje da bi osvojio zlato da je hibrid iz Nice bio mužjak. I to mu je jedan od zadataka koje je postavio pred sebe, a o mogućem izgledu mužjaka diskutirali smo dugo prvenstveno zbog unikatnog obojenja mužjaka kavkaske rujnice koji u drugoj godini poprima bijele ljuske po skoro cijelom crveno obojanom tijelu. U svakom slučaju želim mu da u tome uspije.

Češljugar x zelendur (Carduelis carduelis x Carduelis chloris)

Jednog od najljepših hibrida između češljugara i zelendura vidio sam u Skopju (Makedonija) kad sam sudio na njihovom državnom šampionatu 2012. godine. Nažalost tu pticu sam fotografirao samo kroz prednjicu kaveza tako da ovdje donosim, nešto manje savršene primjerke ove zanimljive kombinacije.

MS_Zutarice_00

Češljugar x zelendur, veliki zadarski uzgajivač Uzdanko Lukić, 2005.

Moj prijatelj K. Librenjak je daleke 2005. fotografirao hibrida velikog zadarskog uzgajivača i zaljubljenika u ptice Uzdanka Lukića koji je uvijek imao ponešto manje uobičajeno za pokazat. Savršen u perju ovaj hibrid pokazuje i narančaste obrube letnih i repnih pera, pa bi se danas po važećem standardu morao u stavci boja kazniti. Manje savršen u perju je primjerak D. Tratnjaka koji je osvojio prvo mjesto na OPH u Zagrebu 2012. Lipokromske zone na repu i krilima su fantastične, a da je glava malo crvenija bio bi idealan primjerak u stavci 'boja'. Crtež izvrstan s jasnim češljugarovim 'križem' na potiljku i svijetlim obrazima.

MS_Zutarice_01

Češljugar x zelendur, Damir Tratnjak (OPH Zagreb), 2012.

Ove godine je mladi uzgajivač s izvrsnim rezultatima Ronald Kert (Rijeka) izložio pticu koja je pokupila mnoštvo komentara. Naime, na jednoj je izložbi proglašena hibridom između češljugara i zelendura (tj. da je 'krivo' prijavljena), a na drugoj je Ronald prijavio upravo tako i s njom je osvojio 1. mjesto. Zanimljivo je da je prošle godine ptica ocjenjena u ispravnoj klasi kao čeljugar x kanarinac.

MS_Zutarice_02CesZel_04

Češljugar x kanarinac, Ronald Kert (Rijeka), 2013.

Ovog hibrida između češljugara i kanarinke (satine žute) Ronald nije karotinirao, a oblikom malo odstupa od uobičajenih primjeraka. Ono što ovu pticu neupitno svrstava u hibrida s kanarincem je leđni crtež koji je izuzetno jasan za razliku od ptica iz kombinacije FE x FE koje nikad nemaju tako uočljiv leđni crtež.

Nadalje ptici nedostaje lipokromske žute zone u korjenu repa što je tipična oznaka zelendura. Kljun je na ovom primjerku doduše nešto veći, ali nikako nije toliko robustan (dug i širok) kao kod primjeraka iz kombinacije sa zelendurom.