Hibridi

Satine crveni mozaik x zimovka (Pyrrhula pyrrhula)

Na narednim slikama vidi se razlika u fenotipu između mlade zimovke i mladog hibrida kanarinac x zimovka. Ovdje je korišten satine crveni mozaik u nadi da će ispasti koja ženka. No, eto, stvari su se malo zakomplicirale pa sam ove, 2014. godine, dobio samo 1 (ali mog prvog) hibrida iz ove kombinacije i taj je mužjak - normal nositelj satinea. Barem će biti atraktivan kad se izmitari.

 Tici_2014-06-19_20-37-50

Mladi hibrid satine crveni mozaik x zimovka i mlada zimovka, 28 dana starosti - pogled sprijeda 

 Tici_2014-06-19_20-37-12

Mladi hibrid satine crveni mozaik x zimovka i mlada zimovka, 28 dana starosti - pogled straga

Budući da je hibrid nositelj satenske mutacije i njegov melanin je razrijeđen (vidi ton leđa i boju noga). Ono što je bitno uočiti je leđni crtež na hibridu koji ga i u ovom mladenačkom perju bitno razlikuje od zimovke.

Juričica x meksička rujnica (Carduelis cannabina x Carpodacus mexicanus)

Dugo u glavi, kombinacija iz naslova me odavno privlačila. Prošle godine (2011.) sam na državnoj izložbi u Splitu, od dubrovačkog uzgajivača Ivice Stankovića, dobio na poklon jednu ženku meksičke rujnice. Ženka je bila namijenjena isključivo za hibridizaciju s mojom omiljenom vrstom - juričicom.

Prvo lego je prošlo s 4 neoplođena jaja, a uz to je mladu juričicu iz početnog para, zamijenio jedan višegodišnji dominantni mužjak juričice. Drugo leglo, od čeitri jaja samo jedno oplođeno. I evo rezultata:

Tici_2012_0429_202918

Juričica x meksička rujnica - 2. dan

Tici_2012_0502_203135

Tici_2012_0502_203208

Juričica x meksička rujnica - 5. dan

Tici_2012_0508_203553

Juričica x meksička rujnica - 11. dan

Tici_2012_0513_204347

Juričica x meksička rujnica - 16. dan

Da li je mužjak ili ženka teško je reći, a zasada je krucijalno da se osamostali i uspješno izmitari. Pratit ćemo ga fotografijama.


 

Ipak je mužjak.... I pojavljivao se na izložbama i osvajao poneku medalju. Pa evo da ga i ovdje prikažem u starosti od 2 godine, u punoj formi.

Tici_2014-06-19_20-14-40

Juričica x meksička rujnica -  mužjak. 2 godine

Tici_2014-06-19_20-10-48

Juričica x meksička rujnica -  mužjak. 2 godine

Tici_2014-06-19_20-16-46

Juričica x meksička rujnica -  mužjak. 2 godine

Ivan Žitnik - hibridizacija s ljubavi i rezultati svjetskog glasa

Nedavno sam posjetio Ivana Žitnika i u ugodnom druženju, kao i obično, uz razgovore o pticama dohvatili smo se i nekih starih foto albuma. Potom je Ivan počeo vaditi i neke stare medalje na koje je jako ponosan. Kako i ne bi kad se radilo o zlatu i srebru koje je u dva navrata Ivan osvojio na svjetskim prvenstvima prije nekih 35 godina. Prije 35 godina!!! Vjerujem da je tada bilo komplicirano otići na svjetsko, ali i uz sve teškoće i tadašnju razinu tehnologije, Ivan kaže da se sve uspješno organiziralo s puno više elana nego danas.

Titulu svjetskog prvaka Ivan je osvojio davne 1978. godine u Bocholtu (Njemačka) s kolekcijom satine hibrida (ženki) dobivenim iz kombinacije satine crveni mozaik kanarinac x juričica. O tome su pisale novine, a znakovito je primijetiti da je Ivan tada imao 29 godina.

 IZitnik_Bocholt(D)_1978a

  Ivan Žitnik s diplomom i zlatnom kolekcijom hibrida - 1978. Mondial Bocholt

Zlatnu medalju Ivan nije mogao 'iskopati' među svim odličjima za svoje životinje (ne samo ptice) koja je tijekom života skupio pa ovdje prezentiram odličje koje je dobio uz medalju i ocjensku listu.

 IZitnik_Bocholt(D)_1978b    IZitnik_Bocholt(D)_1978c

Zlatno odličje - Mondial Bocholt (NJemačka) 1978. 

Izvadak iz novina donosim ovdje (kliknite na sliku):

IZitnik_Bocholt(D)_1978

 

Narednu medalju sa svjetskog prvenstva Ivan osvaja nekoliko godina nakon prvog velikog uspjeha. 1981 godine sa ženkom vrlo raritetne kombinacije Carpodacus rubicilla x Pyrrhula pyrrhula (Kavkaska rujnica x zimovka) osvojio je srebrenu medalju. 

 IZitnik_Nice(F)_1981a    IZitnik_Nice(F)_1981b

Srebrena medalja - Mondial Nica (Francuska) 1981. 

Kako se uređivao ulazni prostor na izložbu prije više od 30 godina pogledajte sami.

IZitnik_Nice(F)_1981

 Mondial Nica (Francuska) 1981. - ulazni prostor

Ivan i dan danas vjeruje da bi osvojio zlato da je hibrid iz Nice bio mužjak. I to mu je jedan od zadataka koje je postavio pred sebe, a o mogućem izgledu mužjaka diskutirali smo dugo prvenstveno zbog unikatnog obojenja mužjaka kavkaske rujnice koji u drugoj godini poprima bijele ljuske po skoro cijelom crveno obojanom tijelu. U svakom slučaju želim mu da u tome uspije.

Češljugar x zelendur (Carduelis carduelis x Carduelis chloris)

Jednog od najljepših hibrida između češljugara i zelendura vidio sam u Skopju (Makedonija) kad sam sudio na njihovom državnom šampionatu 2012. godine. Nažalost tu pticu sam fotografirao samo kroz prednjicu kaveza tako da ovdje donosim, nešto manje savršene primjerke ove zanimljive kombinacije.

MS_Zutarice_00

Češljugar x zelendur, veliki zadarski uzgajivač Uzdanko Lukić, 2005.

Moj prijatelj K. Librenjak je daleke 2005. fotografirao hibrida velikog zadarskog uzgajivača i zaljubljenika u ptice Uzdanka Lukića koji je uvijek imao ponešto manje uobičajeno za pokazat. Savršen u perju ovaj hibrid pokazuje i narančaste obrube letnih i repnih pera, pa bi se danas po važećem standardu morao u stavci boja kazniti. Manje savršen u perju je primjerak D. Tratnjaka koji je osvojio prvo mjesto na OPH u Zagrebu 2012. Lipokromske zone na repu i krilima su fantastične, a da je glava malo crvenija bio bi idealan primjerak u stavci 'boja'. Crtež izvrstan s jasnim češljugarovim 'križem' na potiljku i svijetlim obrazima.

MS_Zutarice_01

Češljugar x zelendur, Damir Tratnjak (OPH Zagreb), 2012.

Ove godine je mladi uzgajivač s izvrsnim rezultatima Ronald Kert (Rijeka) izložio pticu koja je pokupila mnoštvo komentara. Naime, na jednoj je izložbi proglašena hibridom između češljugara i zelendura (tj. da je 'krivo' prijavljena), a na drugoj je Ronald prijavio upravo tako i s njom je osvojio 1. mjesto. Zanimljivo je da je prošle godine ptica ocjenjena u ispravnoj klasi kao čeljugar x kanarinac.

MS_Zutarice_02CesZel_04

Češljugar x kanarinac, Ronald Kert (Rijeka), 2013.

Ovog hibrida između češljugara i kanarinke (satine žute) Ronald nije karotinirao, a oblikom malo odstupa od uobičajenih primjeraka. Ono što ovu pticu neupitno svrstava u hibrida s kanarincem je leđni crtež koji je izuzetno jasan za razliku od ptica iz kombinacije FE x FE koje nikad nemaju tako uočljiv leđni crtež.

Nadalje ptici nedostaje lipokromske žute zone u korjenu repa što je tipična oznaka zelendura. Kljun je na ovom primjerku doduše nešto veći, ali nikako nije toliko robustan (dug i širok) kao kod primjeraka iz kombinacije sa zelendurom.

Hibridizacija sa žutaricom (Serinus serinus)

Iako je najsrodnija divljem kanarincu (Serinus canaria), naša domaća europska žutarica (Serinus serinus), nije doživjela ni blizu fenotipskih izmjena kakvih danas imamo na domestificiranom kanarincu. Zašto je zapostavljena? Najvećim dijelom zbog brzog napretka jako sličnog divljeg kanarinca, ali vjerojatno i zbog neplodnosti hibrida u povratnim parenjima kod pokušaja unošenja postojećih mutacija s domestificiranog kanarinca. Možda je rješenje u hibridizaciji s drugom vrstom?! Kako god bilo, nekolicina europskih uzgajivača rade na povratnim parenjima s domestificiranim kanarincima. U njih se ubraja i uzgajivač Marjan Stanijev iz Pirota (Srbija) čije Vam iskustvo prenosim ovdje.

Budući da sam jedan od uzgajivača ptica koji voli izazove, uzgajam hibride filijalnih generacija F2, F3, F4,... nastale preko plodnog F1 hibrida (Serinus serinus x kanarinka). U planu za narednu sezonu uzgoja je uzgoj hibrida u R-generacijama. Ovi hibridi nisu rašireni kod europskih i naših uzgajivača, jer su veoma 'laki za uzgoj', a samim tim i neinteresantni širem auditoriju uzgajivača ptica faune Europe i hibrida. Međutim, sve što je 'lako' i nije baš tako lako. Pokušat ću kroz ovaj tekst koji je proizašao iz dosadašnjeg iskustva uzgoja spomenutih hibrida objasniti i dokazati da stvari nisu tako 'lake'. Uz to postoje neki faktori koji itekako većinu uzgajivača veoma brzo natjeraju da odustanu od spomenute hibridizacije. Da mi je neko rekao da ću 2010. provesti u odgoju F2 hibrida moj odgovor bi bio pa to je nemoguće. Ali događaji koji su obilježili početak 2010. godine naveli su me na taj čin.

MS_Zutarice_00

Uzgajivačnica Marjana Stanijeva

Odlaskom na proslavu povodom 30.godišnjice kluba 'BAGDALA', iz Kruševca, 16. svibnja, kroz razgovor saznajem da moj veliki a usto jedan od tri deklarirana prijatelja Dejan ima F1 hibrida (žutarica x kanarinka) za koga je tvrdio da je plodan. Tijekom razgovora o potencijalnim mogućnostima daljih parenja hibrida. Dejan je insistirao i nagovorio me da uzmem pticu. Što ja i činim i otpočinjem jedan novi dio u mom avikulturističkom životu. Cijeli postupak dobivanja F2 hibrida sam opisao u posebnom članku, koji je objavljen u biltenu Organizacije sudaca Srpske ornitološke federacije Avi fauna (svezak 24). Tako da se ne bi zadržavao na način na koji su izleženi F2 hibridi, već dobivanju F3 hibrida i hibrida koji su izleženi od para gdje su oba roditelja hibridi (F1 mužjak x F3 ženka).

MS_Zutarice_01

Lipokromski (bijeli dominantni) F2 hibrid

Da bi svoje znanje o hibridizacijom povećavao a u cilju rješavanja zahtijeva, koji iz nje proizlazi morao sam potražit uzgajivače, literaturu i sveg što bi mi pomoglo u narednom periodu a sa ciljem ostvarenja zacrtanog cilja. Cilj je jasan dobivanje nove rase kanarinaca stasa i nove mutacije boje žute lipokrom na žutarici. Kako je vrijeme prolazio kroz naredne dvije sezone planskog uzgoja rezultati su se ostvarivali ubrzanim tempom. Moram priznati da nisam očekivao da svake uzgojne sezone zacrtani dio cilja i ostvarim , ali kako je i sam početak uzgoja po mom stečenom mišljenju 'dar Boga' meni i mojoj supruzi drugačije i nije moglo biti.

MS_Zutarice_02 MS_Zutarice_04

Šareni (Lipokromskio melaninski) F2 hibridi

Sezona uzgoja 2011 se je polako približavala, tu se je pojavio i javni poziv raspisan od Ministarstva za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koji je zahtijevao prijavljivanje svih primjeraka strogo zaštićenih i zaštićenih ptica i ptica sa CITES-a, uključujući i njihove hibride. Ponovo prepreka, koja je mogla da me zauvijek zaustavi u već pokrenutom projektu. Ali na moju sreću upoznajem pravog ljubitelja prirode i ptica, poznavaoca genetike ptica i što je za moj problem najvažnije Zakona Republike Srbije u toj oblasti. On će nadalje uz dvoje deklariranih prijatelja biti u timu za podršku, savijete i prije svega partner u daljem radu. Na njihovu preporuku prijavljujem četiri hibrida (jednog F1 i tri F2). Da bi laganim koracima ušao u legalne tokove svijeta avikulture, kao sav normalan svijet. Nakon odrađene prijave u javnom pozivu krećem u sezonu uzgoja 2011 sa dva para:

1. par: Kanarinac x F2 ženka hibrid

Par koji je u sezoni uzgoja imao tri legla, ali samo je ženka bila sterilna. Na ovu činjenicu sam naišao u literaturi i prepiskama sa ekspertom za faune Europe g. Davorom Skejićem, a potvrdio u prepiskama sa najvećim poznavaocima ove hibridizacije i njene problematike Mauriziom Moronijem, Antoniom Lorussom, Francom Monopolijem, Guillermom Cabrera Amatom. Ovi spomenuti uzgajivači se bave ovom hibridizacijom preko petnaestak godina. Njihov cilj je da preko hibridizacije sa domaćim kanarincem ubace nove boje u žutaricu. Kao i ja, i oni su naišli na isti problem – sterilitet ženki u oba smjera vraćanja hibrida prema kanarincu ili žutarici. Tako da sam tim parom djelomično potvrdio i u praksi tu činjenicu.

2. par: F2 mužjak hibrid x žuta kanarinka

Taj par je ostvario moje želje od samog početka traganja za plodnim hibridom. Potvrdio je u praksi činjenice koje su potvrdili prethodno spomenuti uzgajivači da mužjaci prenose genetski materijal na svoje potomstvo, sve dok ne dođete do sedme –osme filijalne generacije hibrida, kada se pojavljuju plodne ženke u velikom broju. Mada iz prakse koju ovi uzgajivači imaju plodne ženke se pojavljuju i u ranijim generacijama ali postotak plodnih ženki je veoma mali. Iz iskustva koje ima Franco Monopoli, plodnost ženki je otprilike 5% ili svaka dvadeseta ženka je plodna! Dok mužjaci iz moje prakse pokazuju plodnost ne veći od 50%. Jer od dva mužjaka F2, jedan je bio plodan a ovaj drugi u sezoni 2012 je u tri navrata u paru sa kanarinkom, dokazao svoju neplodnost. Naravno, ne mora značiti da je 100% neplodan, sada mu je tek druga godina života. Mnogi će sada reći da plodnost hibrida zavisi od starosti hibrida jer reproduktivni spolni organ se sporije razvija kod hibrida. Međutim, u mojoj praksi nije tako, jer na moju sreću i veliko zadovoljstvo od prvog spomenutog para F2 mužjak hibrid x žuta kanarinka, izlegao sam osam F3 hibrida. A to je brat od spomenutog 'neplodnog' hibrida, iste starosti (izleženi 2010.)., pa sam tako opovrgnuo spomenutu činjenicu.

MS_Zutarice_03

Gotovo lipokromski F3 hibrid

Od osam F3 hibrida, šest su normalne boje a dva hibrida (jedan mužjak i jedna ženka) su lipokrom žute boje - ptice koje će biti korištene na vraćanje u pravcu žutarice. Od ukupno 8 F3 hibrida, spol je u odnosu 5 mužjaka i tri ženke. Jedna od tih F3 ženki je u sezoni uzgoja 2012, pričinila meni sreću i zadovoljstvo u neopisivim razmjerima. U paru sa F1 mužjakom u drugom gnijezdu je izlegla potomke, velikih genetskih potencijala za dalji rad. Budući da je sezona uzgoja 2012 u tijeku, dalja iskustva, izležene ptice ostaju za III. dio članka.

Autor članka, Marjan Stanijev, je najstrože zabranio kopiranje cijelog članka ili nekog dijela bez njegovog pismenog dopuštenja.