Češljugar x kanarinka - hibrid u mutaciji

U Rijeci sam 13. studenog 2010. imao priliku fotografirati dva veličanstvena primjerka mutiranih hibrida iz kombinacije češljugar (major) x kanarinka. Već par godina, s povećanjem broja mutiranih češljugara, učestala je hibridizacija gdje su obje jedinke mutirane. S jedne strane mi je žao zbog toga, jer su se prije izlagale mutirane ženke hibrida dobivene parenjem mužjaka kanarinca u spolnoj mutaciji i normal ženke FE. Naravno da se njihova ljepota ne može mjeriti s novom generacijom mutiranih hibrida gdje se izlažu uglavnom mutirani mužjaci, ali je uzgoj tim 'starim' putem bio daleko kompliciraniji. Tu je majstorstvo uzgajivača iskakalo i samo su rijetki bili sposobni dobiti takvo nešto.

No da ne pomislite da sam konzervativan, niti da želim omalovažavati trud koji je potreban za ove nove 'kreacije' pogledajte mutirane hibride dvojice priznatih uzgajivača - bastardera, M. Malatestinića i A. Palmića. Oni su u ovu 'priču' ušli s mutiranim Majorima, koje uzgajaju i u čistim linijama. Bez obzira što je novi pristup ovakvom uzgoju nešto jednostavniji, sada na vidjelo izlaze sve finese i ova natjecateljska grupa postaje sve teža i teža.

Satinet češljugar major x satinet crveni mozaik

Najznačajnija karakteristika koju mutirani hibridi moraju kvalitetno ispoljavat je prepoznatljivost mutacije. Ova dva primjerka to definitivno prikazuju. Gore je prikazan Satinet hibrid iz kombinacije satinet češljugar major x satinet crvena mozaika kanarinka. Na donjoj slici možete vidjeti Ahatnog hibrida iz kombinacije ahatni češljugar major x ahatna žuta mozaik kanarinka.

Ahatni češljugar major x ahat žuti mozaik

U Rijeci ocijeniti hibride, još kad su mutirani, nije baš lak zadatak. Svi su veličanstveni!