Češljugar - Carduelis carduelis

Kralj, kralj, kralj.

Treba li komentirati ljepotu češljugara? Treba li uopće govoriti da je to ptica koja je obojana bojama kao niti jedna druga vrsta zebovki. Uvijek kada pomislim na fenotip češljugara pada mi na pamet činjenica da ne poznam niti jednog ljubitelja ptica koji ne voli češljugara, štoviše ne poznajem niti jednog čovjeka koji u prvom susretu s češljugarom nije uzvišeno komentirao kombinaciju njegovih boja. Kada se fenotipu (crtežu, boji, držanju) pridoda njegova pjesma, jedini zaključak je da se radi o kralju među pticama.

Brzo crtanje (slikanje) češljugara - Colin Bradley Art

Nažalost, zbog ograničenosti prostora, momentalno nemam čisti uzgoj češljugara i to mi jako nedostaje. Međutim, imam mnoštvo vrsnih prijatelja, uzgajivača koji uspješno uzgajaju i izlažu češljugare. Već sam pisao i djelomično prezentirao uzgoj N. Plazibata iz Sinja, a posebice njegov rad na uzgoju bjelogrlih češljugara. U nastavku možete vidjeti par slika iz uzgojne sezone 2010. godine.

NP_bjelogrla staglinica na gnijezdu

Bjelogrla češljugarka leži na jajima u gnijezdu - uzgajivač N. Plazibat

NP_mladi staglin u gnijezdu_01

Mladi češljugari u gnijezdu, dva normala i jedan eumo - uzgajivač N. Plazibat

NP_mladi staglin u gnijezdu_02

Mladi žuti češljugari u gnijezdu, dobiveni iz kombinacije žuti mužjak x smeđa ženka - uzgajivač N. Plazibat

NP_mladi staglini

Mladi češljugari prije mitarenja - uzgajivač N. Plazibat

Zbog nešto hladnijeg početka proljeća, Plazibatovi češljugari su krenuli nešto kasnije. Prvi par je krenuo 15. svibnja, a ostali čak desetak dana kasnije. Međutim, kao što se vidi po slikama, sezona je ipak uspješna, a početkom srpnja Nediljko je brojio već 11 mladih.

Uzgajivač Leo Ceraj Cerić iz Dubrovnika uspješno uzgaja češljugare u voljerama. Svaki par drži u zasebnoj voljeri i uglavnom koristi vanjska gnijezda koja su dobro maskirana kako se može vidjeti na narednoj slici. Vanjsko maskirano gnijezdo nudi sigurnost ptici i omogućava lakši nadzor nad jajima i mladim.

LCC_staglinica na gnijezdu

 Češljugarka na gnijezdu - uzgajivač L. Ceraj Cerić

Između ostalih ptica, majore (Carduelis carduelis major) u Dubrovniku uzgaja i gospar Vicko Antičević. U nastavku možete vidjeti dvije fotografije i jedan vide zapis iz letarke u kojoj je smješten jedan par majora, normal mužjak x ahat ženka. Letarka je po prilici 1,2 x 1,0 x 0,8 m i smještena je u velikoj vanjskoj voljeri. Na prvoj slici i video zapisu možete vidjeti ahat ženku kako hrani mlade u gnijezdu, dok je na drugoj slici prikazana cijela obitelj. Mladi su izletjeli, mužjak se šepiri, a ženka leži na novoj turi jaja. Nedavno sam se čuo s Vickom, kaže da su se već izlegli mladi i da dobro napreduju.

AV_staglinica hrani mlade

 Češljugarka (ahat major) hrani mlade u gnijezdu - uzgajivač V. Antičević

AV_staglini

 Roditelji i mladi majori (ženka leži na novoj turi) - uzgajivač V. Antičević