Čižak - Carduelis spinus

Zadnjeg lugerina (čiška) sam imao prije desetak godina. Nekako mi uvijek padne na pamet kad pomislim na pticu koja je izuzetno mirna u susretu s čovjekom, a opet nekako stalno razigrana. Problem s kojim su se prije susretali ljudi koji su držali ovu vrstu je izuzetna sklonost debljanju. Sada s odmakom od poprilično godina smatram da nije toliki problem u vrsti, koliki je u neizbalansiranoj i neadekvatnoj prehrani i neodgovarajućem životnom prostoru.

Danas se čižak (Carduelis spinus) pojavljuje u mnogo mutacija, a među najnovijim je prelijepa žuta mutacija, koja još nije došla na naše prostore.  Prije par godina žutu mutacija čiška je fiksirao češki uzgajivač Mojmír Brázdil, i to preko ulovljenog mutiranog primjerka. Vjerujem da će ova mutacija vrlo brzo začarati ljubitelje ove interesantne vrste zebovki.

Mojmir Brazdil - zuti lugerin muzjak

Čižak u žutoj mutaciji (jednostruki faktor), trogodišnji mužjak - uzgajivač Mojmír Brázdil, Češka

Ovdje vam prenosim nedavno iskustvo riječkog uzgajivača Darka Mičetića o uzgoju čižaka. Pa evo, uživajte:

'Nakon što smo zgotovili nove letjelice za uzgoj ptica faune Europe, svoje mjesto uz češljugare i zimovke našao je i jedan par čižaka. Kakav bi to ptičarnik bio bez para ovih predivnih malih stvorenja. Prva uzgojna sezona, što se čižaka tiče, prošla je bez većih uspjeha, a daljnjom analizom spoznali smo da je problem bio u mužjaku koji je bio preagresivan prema ženki u krivo vrijeme, te je prva godina prošla samo sa par polupanih jaja.

Sa iskustvom više, većom voljom i željom da uzgojimo ove divne ptičice krenula je i ova uzgojna 2010 godina. Naravno, mužjaka smo promijenili i nadali se da će novi biti bolji. Želja se na kraju i ostvarila. Ženka je novog mužjaka izuzetno dobro prihvatila, te su se uparili i počeli zajedno raditi gnijezdo, gdje je on kao pravi mužjak čupao ponuđeni materijal za gnijezdo i donosio ga blizu gnijezda. I napokon prvo jaje. Iako nisam znao kako će reagirati, ali obzirom da je dotični par izrazito miran, odlučio sam uzimati jaja i 4. dan ih sve skupa vratiti natrag ženki. Nije bilo nikakvih problema, i 12 dan su se izlegli mladi... njih 5 komada.

Darkovi Lugerini_01

Darkovi Lugerini_02

Darkovi Lugerini_03

Darkovi Lugerini_04

Kako zbog straha i neznanja kako će reagirati odlučio sam ne prčkati previše sve do kraja 3. dana kada sam ih uz malo muke uspio prstenovati. Naime, dva mlada čiška su već bili na granici da ih se ne može prstenovati odgovarajućim prstenom promjera 2,5 mm. Ženka je savršeno odradila svoj posao hranjenja i grijanja mladih ptica do oko 10. dana, kada glavnu riječ u vezi hranjenja preuzima mužjak. Iako sa bio svjestan da ptice faune Europe, više-manje, super hrane ovo me je iznenadilo jer se pokazalo da su i ženka i mužjak izuzetni roditelji. Ipak sam mišljenja da je velika većina ptica FE dobri roditelji samo treba upariti dvije jedinke koje su kompatibilne i problema ne bi trebalo biti.

Darkovi Lugerini_Zenka
 
Darkovi Lugerini_05
 
Darkovi Lugerini_Muzjak

Evo mlade ptice danas imaju 15 dana, već veselo lete po letjelici zajedno sa roditeljima, dok ženka sve manje vodi brige o njima i počinje se spremati za novo gnijezdo. Mužjak i dalje super hrani mlade ptice, ali je počeo nešto žešće pjevati, valjda se i on sprema za svoju gospođu. Novo gnijezdo, kao i materijal za gnijezdo su spremni i dostupni pticama. Sada iščekujemo još jednu uspješnu turu mladih čižaka!

Darko Mičetić, 22. lipnja 2010. godine'