Uzgoj ptica faune Europe u Sinju

Sinj! Prve asocijacije na spomen Sinja daju mi slike dragih, mladih ljudi, velikih zaljubljenika u ptice. Iako je to udruga sa malo aktivnih članova, njih par sa svojom zaljubljenosti u ptice faune Europe iskaču i ostvaruju respektabilne rezultate na nivou Hrvatske. Recimo samo da su na proteklom Državnom prvenstvu u Osijeku 2009. godine sa izloženih 56 ptica osvojili 23 medalje.

Mora se priznati da osim kanarinaca, pretežito stasa, i 'poneke' meksičke rujnice, grupa mladih uzgajivača (D. Poljak, A. Domazet, Š. Bilokapić i N. Plazibat) uzgaja i uspješno izlaže isključivo ptice faune Europe. Zimovke, češljugari, čižci, zelenduri, juričice i sjeverne juričice čine njihova matična jata.

Mladi bjelogrli češljugar      Bjelogrli češljugar

U Dalmacije je oduvijek bio gušt posjedovati neki rijetki primjerak, kao što je na primjer bjelogrli češljugar. Nediljko Plazibat je napravio i korak više. On bjelogrle češljugare uzgaja. Mladi bjelogrli češljugar izležen 2007. godine koji je prikazan na slici je sin bjelogrlog češljugara i ženke normal. U gnijezdu su bila 4 ptića, 2 normalna, a 2 bjelogrla (mužjak i ženka , ženka je uginula nakon 7 mjeseci). Od istog oca bjelogrlog ima i jednu ženku polumajorku izleženu 2008. godine. Nju je prošle godine upario s bjelogrlim ocem i imao je 3 legla po 5 oplođenih jaja. Izleglo se ukupno 10 ptića, ali su svi uginuli oko 5. dana (ženka ih nije hranila).

Mladi staglini

U Plazibatovom jatu osim češljugara (majori; normali, ahati i eumi (masherato - spolno vezana mutacija dosta rasvjetljenija od ahata), mogu se naći i čižci i to u normalu, smeđem-pastelu (vidi sliku), poneki nositelj izabele, te nove mutacije avorio.

  Čižak smeđi pastel

Nediljko je spreman podijeliti svoje iskustvo o uzgoju i dati koristan savjet, a možete ga kontaktirati na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..