Ocjenjivanje > Društvena izložba Dubrovnik 2010.

Moje prvo službeno ocjenjivanje ptica odradio sam 29. listopada 2010. godine u Župi dubrovačkoj na društvenoj izložbi Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Dubrovnik. A što sa Vam pričam, prva... pa u Gradu. Iako je psihički bilo napeto ocijeniti ptice nekih ljudi koje znam još od djetinjstva, situacija se 'smirila' s prvim izložbenim krletkama koje su mi došle na stol.

Dbk2010_05

Sa kolegom M. Zjačom sam doputovao iz Zagreba dan ranije, a na dan ocjenjivanja pridružio nam se i uvaženi D. Matošić koji je imao nelaku zadaću ocijeniti kanarince stasa od kojih su se nesvakidašnjom kvalitetom istaknuli glosteri. Takve glostere već dugo nisam vidio, a pogotovo ne na našim izložbama. Ocjenjivanje je započelo u 8 sati i trajalo je, uz pauzu za marendu, do 13. Najviše ptica je ocijenio iskusni M. Zjača kojeg na donjoj slici možete vidjeti na djelu.

.Dbk2010_01

Dbk2010_04

Ocijenio sam ukupno 72 ptice i to poglavito klasične melanine. U komentiranju ptica sudjelovao je i pripravni M. Srzić s kojim je bilo izuzetno zanimljivo diskutirati neke finese. Kako je ovo tradicionalno prva izložba u Hrvatskoj (kraj listopada) tolerirala su se do kraja neizmitarena pera. Međutim, neke greške u perju koje sam primijetio poglavito kod normalnih (klasičnih) crnih žutih kanarinaca strogo su kažnjene. Kvalitetom su se općenito izdigli normal crni crveni (bakreni) kanarinci. Prosječna ocjena ptica koje sam ocijenio bila je 87 bodova, minimalna 86, dok je maksimalna bila 90. Sve u svemu, vrlo dobro s obzirom na termin i rang izložbe.

Dbk2010_02

Kad upadnete u nedoumicu dobro je imati pored sebe iskusnog znalca kakav je M. Zjača. U tim diskusijama puno se toga nauči, nešto doduše i ponovi.

Dbk2010_03

Bilo mi je izuzetno drago vidjeti prijatelje i prozboriti s njima riječ, dvije. Domaćini su se pobrinuli da nam ne fali ni pića, ni ića, ali i da se cijelo vrijeme dobro osjećamo. Zahvaljujem na gostoprimstvu i do viđenja na sljedećim izložbama.

Dbk2010_06