I. stručni skup: Ornikultura, zaštita ptica i okoliša Mediterana, Šibenik, 2012.

Uvijek mi je drago kada vidim preokrete na bolje. Upravo to je uradila šibenska Udruga za zaštitu i uzgoj ptica ‘Mihovil’ pod vodstvom nove generacije ornitofila, poglavito mladog predsjednika Borisa Dorbića. Tako, s izuzetnom radošću, mogu reći da sam sudjelovao na jednom novom, dosad neviđenom skupu koji će definitivno unaprijediti ornitofiliju na ovim prostorima.

RIJEČ UREDNIKA

Poštovani posjetitelji, uzvanici i predavači pred Vama se nalazi „Vodič-knjiga sažetaka“ Stručnog skupa „Ornikultura, zaštita ptica i okoliša“ s međunarodnim sudjelovanjem. Ovu brošuru smo zamislili kao jednostavni putokaz za dobivanje osnovnih informacija o skupu kao i  kratke informacije o radovima tj sažetke. Naša vizija, kroz predavanja i diskusije bit će predočiti moderna stremljenja struke suvremenim ornikulturima, ornitološkim sucima, studentima i djelatnicima bioloških i srodnih fakulteta te veleučilišta kao i cijelokupnom građanstvu kojeg navedena tematika zanima. Trudili smo se selekcionirati radove i teme predavanja kako bi oni bili što kvalitetniji i shvatljiviji navedenoj skupini. Također je i u tisku časopis „Zbornik radova“ koji je jedan od malobrojnih stručnih časopisa iz područja Ornitologije, uređen po tehničkim standardima modernih časopisa. Ovim putem se, na kraju želim u svoje i ime kolega iz Južno hrvatskog i dalmatinskog ornitološkog saveza zahvaliti svim sudionicima iz zemlje i regije te posjetiteljima i sponzorima koji su nam u ovim teškim gospodarskim trenucima pomogli u ostvarenju naše misije.

U ime organizacijskog odbora /urednika

Srdačan pozdrav!
Mr.sc. Boris Dorbić, pred.

Stručni skup Ornikultura, zaštita ptica i okoliša Mediterana s međunarodnim sudjelovanjem održan je u subotu 31.03.2012. godine u Šibeniku – Knjižnica Jurja Šižgorića s početkom u 8.30 sati. Idući dan 01.04.2012. bio je rezerviran za posjet Sokolarskom centru u Šibeniku.

Što reći o samom Skupu? Vrijeme mi je proletjelo u izuzetno pozitivnoj atmosferi uz teme iz kojih se moglo puno toga naučiti. Oduševila me je raznolikost tema koje su ipak povezane i sve se dotiču ptica. Pričalo se o uzgoju, selekciji, pripremi za izložbe, ishrani, bolestima, lječenju ptica… Osvrnulo se je i na COM i postupak priznavanja novih rasa, obrazložen je izuzetno detaljno rod Serinus, pa čak se je pričalo i o pogodnom drveću za ptice i globalno ekološkim utjecajima na ptice. Međutim, bez obzira na raznolikost tema naglasit ću vrlo visoku razinu stručnosti jer svaki od izlagača izuzetno dobro vlada tematikom koju je izlagao.

Sibenik_2012_0331_165453

Sudionici na Skupu

Sibenik_2012_0331_085148

Krešimir Librenjak – predavač

Sibenik_2012_0331_124431

Davor Skejić – predavač 

Sibenik_2012_0331_150724

Emil Ofner – predavač

Iza radnog dijela skupa, koji je završio kasnije nego što je planirano, otišli smo malo prošetat po gradu, popiti kavu, a potom nas je organizator odveo na večeru. Fenomenalna atmosfera, razmjena iskustva s ptičarima i dragim gostima iz Slovenije (K. Gjergjekom i suprugom) i Srbije (S. Kulićem) uistinu je rezultirala da je svatko bio i više nego zadovoljan. Nakon večere, neki sa suprugama, a neki s kolegama ;-), otišli smo na spavanje kod Ž. Krnčevića u Žaborić. Jutro je brzo svanulo, a već je oko 9 sati B. Dorbić došao po nas. Slijedio je posjet šibenskim ptičarima, a potom i Sokolarskom centru, Dubrava – Šibenik.

Sibenik_2012_0401_091702

Ivan Piližota – šibenski uzgajivač

Sibenik_2012_0401_094014

Boris Dorbić – šibenski uzgajivač i predsjednik Udruge Mihovil

Nakon obilaska šibenskih ptičara u Sokolarskom centru nas je ugostio kultni zaljubljenik u ptice grabljivice E. Menđušić. Nevjerojatno je koliko informacija možete dobiti u kratkom vremenskom periodu kad pred vama stoji čovjek – naoružan teorijskim i praktičnim znanjem i živi primjerak ptice grabljivice. 

Sibenik_2012_0401_104509

Emilio Menđušić, Sokolarski centar – uvodno predavanje uz kavicu

Sibenik_2012_0401_102507

Supruga Ivana u Sokolarskom centru

Sibenik_2012_0401_105236

Upoznavanje sa Sovom Ušarom

Sibenik_2012_0401_115301

Skupna fotografija u Sokolarskom centru

Zahvaljujem organizatoru na nevjerojatno kvalitetnom Skupu gdje se moglo čuti i naučit, gdje se moglo uživat, gdje smo bili ptičari u 100%-tnom smislu te riječi. Nadam se da će dogodine Šibenčani organizirati 2. po redu Skup i da će biti više zainteresiranih da nešto čuju, nauče i podruže se kao ljudi. Svi s kojima sam komentirao dijele ovo mišljenje i želju da ovo bude početak ornitokulture na višoj razini kakvu definitivno zaslužujemo.

Knjigu sažetaka možete pronaći na sljedećem LINKU.

Postavljam ovdje par prezentacija (kliknite):

Davor Skejić

Associate Professor, PhD MSc CE / Bird breeder, O.M.J. / ZOSH judge

Leave a Reply